Wood-Mizer Europe završava 2021. godinu i pravi planove za budućnost

Wood-Mizer Europe wraps up 2021 and makes further plans for the future
29.12.2021

Kad se godina bliži kraju, vrijeme je da sumiramo njezine ključne trenutke i izradimo plan za sljedeću godinu. U razgovoru s direktorom prodaje Wood-Mizera, Krzysztofom Kropidłowskim, osvrnut ćemo se na događaje iz 2021 re provjeriti stanje drvne industrije i pogledati plan tvrtke za narednu godinu.

 

2021 je još jedna godina, koja je značajno određena razvojem pandemija. Unatoč izazovima, ovo je bila dobra godina za drvnu industriju. Tržište potrošača pokazuje rastuću potražnju za sirovinama i proizvodima od drveta, kao što su građevinsko drvo, palete i namještaj. Potrošači postaju svjesni špediterske inflacije i odlučuju se za renoviranje stanova, izgradnju kuća ili ulaganja u razne nekretnine. Očajnički žele zamijeniti novac za robu široke potrošnje. „Što prije potrošite novac i završite svoj projekt, manje ćete biti pogođeni smanjenjem vrijednosti novca“, objašnjava Krzysztof Kropidłowski.

 

 

Wood-Mizer nije izravni proizvođač u industriji namještaja, već značajan dobavljač strojeva za ovu industriju. „Mi proizvodimo strojeve i opremu koja je neophodna našim kupcima. Trenutno vrijeme koriste za proširenje svojih radionica, nadogradnju proizvodnih linija, implementaciju novih rješenja. Oni sada ulažu, kako bi osigurali bolju budućnost za svoje poslovanje,” priznaje Krzysztof Kropidłowski.

To rezultira daljinskim rokovima isporuke za Wood-Mizer proizvode: rokovi isporuke su dulji, zbog povećane potražnje za industrijskim strojevima za izradu finalnih proizvoda od drva.

Očekuje se da će 2022. godina biti uspješna, ali s druge strane, izazovna. Količina drva na raspolaganju sljedeće godine za industriju i sustavna smanjenja na dražbama izazivaju veliku nesigurnost među investitorima. „Ima mnogo narudžbi, a gospodarstvo i dalje dobro ide, ali inflacija jede profitabilnost. Proizvodne tvrtke u drvnoj industriji postavit će svoj plan rada na temelju dostupnosti materijala. To će utjecati na odluku o proširenju tvrtke ili zapošljavanju novih zaposlenika”, ističe Krzysztof Kropidłowski. „Iduća godina bit će zanimljiva, ali puna izazova. Bit će to još jedan izbor tvrtki a danas je teško reći, koliko će se njih nositi s novom ekonomskom realnošću.

 

 

Za Wood-Mizer, početak sljedeće godine izgleda optimistično, s obzirom na broj narudžbi kupaca koje čekaju na proizvodnju. To ipak nije dobra vijest za kupce, jer je vrijeme čekanja na strojeve postalo dulje nego inače. Kao jedna od rijetkih tvrtki u regiji, Wood-Mizer može biti ponosan što je proširio svoju infrastrukturu novim proizvodnim pogonom u travnju 2021. Kao rezultat toga, Wood-Mizer je stvorio nekoliko desetaka radnih mjesta i povećao svoju proizvodnju, istraživanje i razvoj. „Iako svjetska industrija pati od nestašice sirovina, naša se tvrtka vrlo dobro snašla u ovoj situaciji. Naša strategija planiranja pokazala se vrlo ispravnom, jer u sljedeću godinu ulazimo s izvrsnim prodajnim rezultatima iz 2021. i dugim popisom narudžbi kupaca za 2022. godinu,” kaže Krzysztof Kropidłowski.

 

 

Nova proizvodna i uredska hala i više unutarnjeg rasta

Wood-Mizer se raduje proširenju svoje infrastrukture 2022. godine izgradnjom još jedne proizvodne i skladišne hale i zapošljavanjem novih radnika u različitim odjelima. Ukupna površina novog pogona iznosit će 10,000 m2, od čega oko 3,000 m2 za moderno skladište s pet utovarnih rampi, regalima visokog skladišnog prostora i automatiziranim sustavom nosača. U novoj hali bit će dovoljno prostora za proizvodnju pilanskih listova i odjel za istraživanje i razvoj.

 

 

Wood-Mizer također ulaže u širenje na lokalna tržišta na drugim kontinentima. U Aziji, Oceaniji i Africi Wood-Mizer otvara nove urede, koji će pomoći tvrtki da dopre do lokalnih kupaca, stvori priliku za rast i ponudi im adekvatnu korisničku uslugu. „Moramo uzeti u obzir nove klimatske programe i ekološka ograničenja koja će imati za cilj suzbijanje prekomjerne i nezakonite sječe šuma. Istodobno će se pojaviti više sirovog drva lokalno, a manje globalno, otvarajući potražnju za preradom drva na tim tržištima. Lokalni investitori će vjerojatno tražiti tračnu pilanu za kupnju, a u budućnosti možda i druge strojeve iz Wood-Mizer ponude”, objašnjava Krzysztof Kropidłowski. „Wood-Mizer će nastaviti otvarati nove urede zastupnika i tme rasti. Ići ćemo na mjesta na koja još nitko nije išao!”

***

Predbilježi se na vijesti
Dobivajte ažuriranja e-poštom o ekskluzivnim specijalnim ponudama, novim proizvodima i pozivnicama na posebne događaje!