Nova generacija bira Wood-Mizer pilanu

Po Wood-Mizer, Europe

Logs prepared for sawmilling

Pet generacija ove obitelji su se bave šumom od 19. stoljeća, kada je pradjed od Jurice kupio svoj prvi hektar šumskog zemljišta od lokalnih plemića.

Trenutno Špoljar obitelj posjeduje šume na oko 3 ha. Jurica sa svojih 25 godina prelazi dalje i počinje razvijati preradu drva.

"Jedan od naših susjeda je posjetio Ambienta show u Zagrebu i tamo je vidio Wood-Mizer pilanu na kotačima. On je donio prospekat i pričao s velikom oduševljenjem kako se to radi i kako bi to bio odličan posao sa takvim strojem, pogotovo u našem šumarstvu Zagorske regije", priča Jurica Špoljar.

Jurica Spoljar, a young Croatian sawmiller


Sve ove ideje je Jurica pomno šlušao, a nakon razgovora s ocem, koji je iskusan šumar, Jurica odlučuje kupiti mobilnu Wood-Mizer pilanu LT20 s hidrauličnim sustavom za utovar i sa benzinskim motorom. To je potpuno autonomna pilana, koja zbog svog dizajna može raditi u šumi i piliti idealno točne piljenice, čak i ako pilana je instalirana samo na terenu.

Cijena ove pilane je 22,000 €, a roditelji su pomogli Jurica prikupiti novac.

Wood-Mizer LT20 sawmill

"Obično radim u dvorištu naše kuće ili odvučem moju pilanu sa traktorom u šumu - to nije daleko, oko 3 km", kaže Jurica.

Rad na Wood-Mizer pilani nije težak, ali gotovo u svakom poslu postoje neke profesionalne tajne, i Jurica je "polomio" oko 3 ili 4 pile prije nego što se dobro istrenirao i postao vješt pilanar.

Počeo je rezati sa Wood-Mizer listom pile 32mm širine, ali kasnije se prebacio na širu Wood-Mizer pilu od 38 mm. Za tu svrhu je zamijenio rolice vodilice lista pile. No, dobit je značajna jer širi list pile živi duže i može se izoštriti više puta. Jurica sam oštri listove pila i kao rezultat njegove pile imaju dug život: on kupuje kutiju novih pila ne češće od jednom u pola godine, iako radi na pilani gotovo svaki dan.

Sada u ljetno vrijeme pili uglavnom građevinske elemente za krovove. U Zagorju kuće imaju svoj stil, a Jurica vrlo dobro zna što, koje i kakvo je drvo je potrebno za svoje klijente.

Filip Pregernik, Wood-Mizer predstavnik u Hrvatskoj (lijevo) i Jurica Špoljar

Filip Pregernik, Wood-Mizer predstavnik u Hrvatskoj (lijevo) i Jurica Špoljar

Ovaj posao je sezonski, ali u zimskom periodu Jurica ima nešto za napraviti.On voli raditi s drvetom i on izrađuje lijepe stolove i stolice kao i drvene skulpture za vrt. Glas o njegovom talentu sve se više širi usmenim putevima a tu su i narudžbe za piljenje kroz gotovo cijelu godinu. Samo dva zimska mjeseca daje si Jurica neku vrstu "odmora" ali već sada on misli o mogućnosti za proizvodnju paleta, tijekom tog vremena.

U perspektivi Jurica planira izgraditi sušaru za drvo.

Jurica Spoljar


"Ja ču graditi komoru, izolirati zidove, postaviti ventilatore, ugraditi kotlove na bio masu (drvenu sječku), ukonponirati solarne kolektore i korisiti obnovljive izvore energije.", objašnjava Jurica svoju ideju.

Kad sam ga pitala, kako je naučio sve te podatke, Jurica samo sliježe ramenima i osmjesima. Geni su vjerojatno ... Njegovi roditelji žive u blizini u drvenoj kući koju su izgradili prije 10 godina. Oni su ponosni na sina i aktivno sudjeluju u svim njegovim poslovima.

Kad on ima slobodne minuta, rado ih troši za svoja dva hobija: skijanje (snowboard) zimi a ljeti -paintball. Za paintball-teren je napravio drvene štitove i skloništa - to je njegov osobni doprinos u omiljene igri.

"Sada želim graditi svoju drvenu kuću", Jurica dijeli svoje planove za budućnost.

Pa, sa Wood-Mizer pilanom on će je sigurno sagraditi!

Jurica sa svojim roditeljima, Darinka i Zvonimir Špoljar

Jurica sa svojim roditeljima, Darinka i Zvonimir Špoljar

Predbilježi se na vijesti
Dobivajte ažuriranja e-poštom o ekskluzivnim specijalnim ponudama, novim proizvodima i pozivnicama na posebne događaje!